Rubriky
Aktuality Dinosauři Koťata

Preventivní program

V dnešní době jsou děti stále více zahlcovány sociálními sítěmi, mnohdy ani nevíme kolik času tráví na svých mobilech, jak je vše propojené a jaký člověk (predátor) se může skrývat na druhé straně. Každý den mohou čelit různým hrozbám, před kterými se děti snaží chránit rodiče doma, učitelé ve škole, ale i vedoucí našich skautských družin. Skautská organizace nám nabízí také mnoho možností, které jsme se rozhodli využít a v neděli 21. ledna jsme uspořádali „Besedu zaměřenou na nástrahy na sociálních sítích a komunikaci v online světě“.

Besedu pro družiny Dinosaurů a Koťat vedla Albus se Šógunem, kterým touto cestou velmi děkujeme. Oba jsou zběhlí v podobných programech, zkušení v oblasti prevence i krizového řešení. A bylo to vidět. Beseda byla primárně pro naše zvídavé i nezvídavé skauty ve věku 11-13 let, ale i vedoucí všech věků, kteří se zúčastnili, byli vtaženi od prvních minut do diskuze a různých příkladů. Udržet pozornost 16 kluků a holek na 2,5 hodiny, nad tématem, které je vlastně hlavně povídací, je výzvou, ale toto lednové nedělní odpoledne vše klaplo, a spolupráce dětí byla skvělá. A ještě lepší bylo vidět, že pro některé děti toto téma není zcela nové, někteří měli jisté povědomí a v jednom případě až poměrně dost rozsáhlé znalosti, které předčili i znalosti dospělých.

Věříme, že takovéto akce pomáhají, a že nejen naše děti si odnesly zajímavé poznatky. Jistě nějaký preventivní program v budoucnu nabídneme i dalším družinám úměrně jejich věku. A abychom se podělili i my o nějaká získaná moudra – nabízíme dva odkazy, které mohou pomoci dětem i rodičům mj. i s online hrozbami: www.linkabezpeci.cz, tel. 116 111, Dětské krizové centrum – www.dkc.cz , 778 510 510.

Máťa